Afgelopen dagen ben ik in Floresti geweest, waar Marien en Yvonne Kroon verschillende projecten hebben. Zij doen kinderwerk, jeugdwerk, evangelisatie in de buurt, huisbezoeken, les geven en van alles wat daarmee te maken heeft. De afgelopen week was er ook een groep uit Nederland, die van alles hebben gedaan.Wat tof dat ik ‘vanaf de zijlijn’ een beetje mocht meekijken! Check hier hun website, om meer over hun werk te lezen.

IMG_20160616_141213

De speeltuin op het terrein van ‘Charis’

De Katapult
De groep studenten uit Nederland (studenten van ‘De Katapult‘ uit Den Helder), nodigden me van harte uit om met hen samen te eten of te bidden. Toffe mensen en mooi om te zien dat ze elkaar motiveerden om te bidden, er te zijn voor de kinderen, of het voortouw namen in verschillende activiteiten. Op die manier zetten ze iets moois neer om de mensen in Floresti, vooral de kids, te bereiken.

Evangelisatie
Donderdag was er de ‘evangelisatie-dag’. In de middag mocht ik met de groep mee de straat op om mensen uit te nodigen voor de dienst die ‘s avonds zou plaats vinden. Ik was niet ingedeeld, maar ja, overal vinden we een plekje en ik zat ergens in de bus tussen de groep. Ontzettend gaaf om dat te doen: kids op straat die naar ons toekwamen, bidden voor zieken (en ja, loop een zigeunerwijk in en je hebt daar een fulltime job aan…) en mensen bemoedigen en op Jezus wijzen!
Terwijl ik meeliep, ervoer ik bij mezelf dat ik hierdoor bemoedigd werd, maar tegelijk was het ook beschamend: dit is zo kinderlijk eenvoudig en zo fantastisch mooi, maar waarom doe ik dit toch zo weinig en waarom ben ik vaak zo met mezelf bezig? Terwijl, als ik dit doe, voor mezelf moeilijke dingen verdwijnen….?

In de avond was er de dienst. Aanvankelijk leek het ‘teleurstellend rustig’, maar na een half uur kwamen er toch nog wat meer mensen en uiteindelijk zaten er toch een aantal tientallen mensen in het kerkje. Na afloop mochten we bidden voor mensen en zeker zijn er een aantal mensen geraakt!
Ik geloof dat dat iets heeft gedaan in de levens van mensen. Wat het voor uitwerking heeft? Weet ik niet… Maar het heeft mij in ieder geval ook bemoedigd om hier iets mee te doen! Die kinderlijke vrijmoedigheid om uit te stappen en ‘gewoon doen’ wat God van me vraagt!

Kinderprogramma’s
De vrijdag mocht ik nog wat kinderprogramma’s meemaken en ‘s avond was er een tienerprogramma. Omdat er ‘s avonds weinig tieners waren, maar veel studenten van de groep, ben ik er maar een klein poosje bij geweest. Wel was ik bij de kids in de middag, wat super mooi was! Ook hier de boodschap voor mij: eigenlijk is het zo eenvoudig om de kids echt iets mee te geven!

IMG_20160617_154930

Kinderprogramma

Ik heb iets heel moois ervaren die middag! Vaak denk ik: kinderen moeten we eerst ‘van alles uitleggen’ en ze moeten ‘eerst groeien’. Tot op zekere hoogte is dat natuurlijk ook zo, maar kinderen zijn ook juist degenen waar we praktisch mee bezig kunnen zijn. En hoewel ik dit allang weet, heb ik deze middag toch weer iets moois gezien in de praktijk wat ik mee hoop te nemen!
De studenten van ‘De Katapult’ legden heel eenvoudig het evangelie uit. Daarna mochten de kinderen luisteren naar de stem van God. En er zijn twee dingen die me die middag erg opvielen: Allereerst, dat de groep erg goed mee deed en vrijwel stil was! Dat maak ik weleens anders mee met Roma kinderen. Maar hier deden de kinderen erg goed mee en ik ben er van overtuigd dat dat komt omdat de groep opgestaan is in hun autoriteit in God en tegelijk ook voorbede deed voor de programma´s!
Ten tweede viel me op dat de kinderen Gods stem hoorden! Verschillende kinderen getuigden daarvan! Dit was zo mooi om te zien en te ervaren!!

Dienst op zondag
Zondag was er nog een dienst. Ook dat was tof en verfrissend voor mij! Spontaan gingen de kids de zaal door, wat iets laat zien van de atmosfeer die er was!

Bedankt Marien en Yvonne, dat ik er even mocht zijn, ook al was het ‘aan de zijlijn’. Wie weet wat God er mee doet! 😀

Nog even een paar dagen in Oradea en dan een trip naar Budapest. Ik heb contact gelegd met YfC in Hongarije en ik hoop dat ik mensen kan meeten. Maar het is vakantie en de jeugdkampen zijn pas later, dus we gaan het zien.

Later weer meer 🙂

 

hartelijke groet uit Oradea

 

Categorieën: Blogs