Her-integreren…
Na opnieuw een lange tijd in Nederland gezeten te hebben, ben ik eind september weer teruggekomen in Oradea.  Allereerst heb ik mezelf maar weer de tijd gegeven om te acclimatiseren. Twee maanden heb ik in Nederland als chauffeur rond mogen rijden in en om de Noordoostpolder om mensen vanaf verschillende bedrijven thuis te brengen. Inmiddels ken ik de polder al aardig uit m’n hoofd 😉 De keuze om dit te doen was omdat ik deze maanden iets wilde bijverdienen vanwege een tekort aan financiën.

Oradea
Ondertussen ben ik alweer een poosje in Oradea en raak ik alweer in gesprek met wat studenten uit de stad. Mooie gesprekken, over geloof…het niet kunnen vinden van echte vrede…het teleurgesteld zijn in de kerk…en meer van deze dingen. Ik mocht hen bemoedigen! En dat kon ik ook, vooral door beschikbaar te zijn, tijd te nemen en zelf ook eens wat van me te laten horen, dus aandacht geven. Maar ook door te delen vanuit m’n eigen leven om hen dingen mee te geven die ze konden gebruiken om door te gaan.

De eerste periode heb ik opgeruimd in huis, veel kunnen laten bezinken van de afgelopen maanden en van alles kunnen verwerken en na kunnen denken. Overigens ruimt het ook op in m’n hoofd als ik m’n huis opruim 😀

 

20161113_084638692

Winter in Oradea

img_20161022_182407

Herfst in Oradea

 

 

 

 

 

 

 

 

Budapest
Er zijn een paar dingen die ik inmiddels concreet heb kunnen doen, zij het stap voor stap. Inmiddels heb ik weer een trip naar Budapest gemaakt. Dit n.a.v. mijn vorige bezoek afgelopen zomer. Budapest is hier niet ver vandaan; met de trein reis ik ongeveer 4,5 uur, als ik een rechtstreekse trein neem. In Budapest heb ik verschillende ontmoetingen gehad.

img_20161107_114727

In de trein…

Allereerst ontmoette ik twee stafleden van ‘Fék‘. Dat is de Hongaarse tak van de internationale organisatie ‘Campus Crusade for Christ‘. Deze organisatie reikt uit naar highschool studenten, dus in de leeftijd van ongeveer 12 tot 19 jaar. Dat doen ze op verschillende manieren: lessen geven op scholen (over diverse onderwerpen als relatie/identiteit) en outreaches in de weekenden en/of zomerkampen.

Met de stafleden heb ik een goeie kennismaking gehad en hebben we wat meer kunnen delen. Een andere dag heb ik een les kunnen bijwonen op één van de scholen in de stad, een katholiek gymnasium. Erg leuk om dit mee te maken en dit smaakte naar meer!

img_20161109_093754

Katholiek gymnasium Budapest

 

Over grenzen
Naast de contacten in Budapest heb ik contact gekregen met een Roemeense man die in Budapest zit maar contact heeft met de Roemeense tak van de organisatie. Op dit moment wacht ik op hun bericht zodat ik ook met hen wellicht een afspraak kan maken om verder te praten over het werk en hoe ik daar wel of niet in kan passen.
Ondertussen is er ook nog contact met een man uit Oradea zelf, die dit werk ook heeft gedaan en weer opnieuw wil oppakken. Op die manier ontstaan er nu contacten in de ‘driehoek’ Budapest, Oradea en Arad. Op dit moment weet ik nog niet waar het concreet heen gaat, maar wel vind ik het super mooi om te zien hoe de contacten toch weer ‘zomaar’ opkomen. Ik doe een stap en er gebeuren dingen die ik niet kan verklaren. Ik wist absoluut niet dat m’n bezoek aan Budapest een contact in Roemenië zelf zou opleveren!

Context
Dit alles past in de visie die ik heb vanaf het begin, maar er lijken wel dingen te veranderen. Ik hoop dat ik nog voor de kerst weer een nieuwsbrief kan uitzenden en er staat in januari 2017 een presentatie gepland in Kampen, waar ik meer hoop uit te leggen over veranderingen die hebben plaats gehad en die er nog steeds zijn.

Voor nu: een hartelijke groet uit het kouder wordende Oradea……

Wilt u helpen? Kijk eens op deze pagina.
Voor (eenmalige) financiële giften, klik hier.

Hartelijk bedankt!

Categorieën: Blogs