În contactele mele cu tinerii, văd adesea un lucru comun de care este mare nevoie: un loc neutru de adunare, unde nu există presiune pentru a se alătura unei anumite biserici sau altele asemenea. Și unde pot relaționa!

Există multe locuri de întâlnire: parcuri, cafenele, biserici, cămine culturale, școli, pub-uri, terase etc. Multe dintre acestea sunt grozave și, cu siguranță, există locuri care chiar au ceva de oferit.

Totuși, lipsește și ceva din aceste locații . Adesea nu sunt independente și uneori nu sunt „sigure”: aparțin unei anumite biserici sau altele asemenea. Pentru mulți tineri, o școală este locul în care „trebuie să faci ceva”, o biserică este uneori și un loc în care nu poți fi așa cum ești, un pub nu este întotdeauna sigur (din punct de vedere fizic sau social). De asemenea, multe dintre acestea nu sunt locul în care tinerii pot găsi mai mult decât destinația care le-a fost desemnată. Și cu siguranță, o școală nu este o instituție de tineret, o biserică nu este o instituție de învățământ și într-o cârciumă de obicei nu vei găsi un consilier sau pe cineva care să te asculte. Desigur, acele locuri nu sunt destinate acestor scopuri.

Podea

De aceea a apărut ca un deziderat, să existe un „centru de tineret”. Un loc „care este diferit”. Un loc unde tineri din medii diferite se pot reuni. Un loc în care se pot relaxa, dar și unde își pot face temele, sau pot juca diverse jocuri, atât fizice, cât și online. Un loc în care să găsească pe cineva care îi ascultă, unde pot sta liniștiți o vreme, dar și un loc în care să râdă și să se distreze sau să se desfășoare! Un loc unde pot servi o băutură (fără alcool) și, de asemenea, unde ar putea găsi informații pentru munca voluntară sau studii suplimentare. Un loc în care îi putem pune în legătură cu un consilier sau unde pot primi sfaturi despre tot felul de situații pe care le întâlnesc în viața lor.

Viziune: de la problemă la soluție

Ar trebui să fie un loc în care tânărul să se simtă în siguranță și în care nu trebuie să se prefacă a fi altceva decât cine este și, mai presus de toate, unde nu „trebuie” nimic.

Visul meu este ca în Oradea să fie o clădire, care să fie dotată cu tot confortul pentru a realiza acest lucru. O clădire care este ușor accesibilă cu mijloacele de transport în comun, dar care nu se află în agitația orașului. Ar putea fi o clădire existentă, dar ar putea fi și o construcție nouă. O clădire cu diverse spații, poate întinsă pe mai multe etaje. Cu o adevărată cafenea pentru tineret, dar și cu săli în care să te joci, unde există o masă de foosball, o masă de darts, o masă de biliard etc. O cameră în care este liniște și se pot face temele, săli în care se pot purta conversații atunci când e nevoie, etc. Ar fi complet dacă ar există un parc în jur unde să petreci timp când este vreme bună, să se poată amenaja o terasă și eventual să se facă sport.

Primul etaj

În acest moment această perspectivă este încă o viziune și un vis. În principal, ceea ce ne reține este lipsa de finanțe!

Vrei să afli mai multe sau crezi că poți ajuta? Trimite un mesaj direct făcând clic aici!