In mijn contacten met jongeren zie ik heel vaak een gemeenschappelijk ding terugkomen waar een grote behoefte aan is: een neutrale plek om samen te komen, waar geen druk ligt om zich bij een bepaalde kerk aan te sluiten o.i.d. En waar ze kunnen netwerken!


Er zijn vele plekken om samen te komen: parken, cafés, kerken, cultuurhuizen, scholen, kroegen, terrassen etc. Veel van deze plekken zijn prima plekken en ook zijn er zeker plekken die echt iets te bieden hebben.

Er ontbreekt echter ook iets aan deze plekken. Vaak zijn ze niet onafhankelijk en soms ook niet ‘veilig’: ze horen bij 1 bepaalde kerk o.i.d. Voor veel jongeren is een school waar je ook ‘iets moet’, een kerk is soms ook een plek waar je niet kunt zijn zoals je bent, een kroeg is niet altijd veilig (fysiek of sociaal). Tevens zijn veel van deze plekken niet de plek waar jongeren meer kunnen vinden dan alleen datgene waar de plekken voor zijn bedoeld. En zeker, een school is geen jeugdinrichting, een kerk is geen onderwijsinstelling en in een kroeg vind je meestal geen hulpverlener of iemand met een luisterend oor. Uiteraard zijn die plekken daar ook niet voor bedoeld.

Begane grond

Daarom is een droom ontstaan voor een ‘jongerencentrum’. Een plek ‘die anders is’. Een plek waar jongeren van diverse achtergronden kunnen samenkomen. Een plek waar ze kunnen chillen, maar ook een plek waar ze huiswerk kunnen maken, of diversen spellen kunnen doen, zowel fysiek of online gamen. Een plek waar ze een luisterend oor kunnen vinden, waar ze even stil kunnen zijn, maar ook een plek waar ze gewoon even knetterhard kunnen lachen en lol hebben of uit hun dak kunnen gaan! Een plek waar ze een drankje kunnen halen (alcoholvrij) en ook een plek waar ze informatie zouden kunnen vinden voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of vervolgstudie. Een plek waar we ze kunnen connecten met een hulpverlener of waar ze advies kunnen krijgen over allerlei zaken die ze tegenkomen in hun leven.

Visie: van probleem naar oplossing

Het zou een plek moeten zijn waar de jongere zicht veilig voelt en waar ze zich niet anders voor hoeven doen dan wie ze zijn en vooral dat ze niks ‘moeten’.

Mijn droom is dat er een gebouw zal zijn in Oradea, die van alle gemakken is voorzien om dit te realiseren. Een gebouw die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, maar niet in de drukte van de stad staat. Het zou een bestaand gebouw kunnen zijn, maar het kan ook nieuwbouw zijn. Een gebouw met diverse ruimtes, wellicht in diverse verdiepingen. Met een echt jongeren café, maar ook ruimtes waar gespeeld kan worden, waar een tafelvoetbal-tafel staat, een dartbord hangt, een pooltafel staat etc. Een ruimte waar het stil is en huiswerk gemaakt kan worden, kamers waar gesprekken kunnen plaats vinden als ze dat nodig hebben etc. Het zou het compleet maken als er een parkje omheen ligt waar met mooi weer buiten gezeten kan worden, een terras gemaakt kan worden en wellicht wat gesport kan worden.

Verdieping

Op dit moment is deze visie nog een visie en droom. Voornamelijk is datgene wat ons tegenhoud, een gebrek aan financiën!
Wil je meer weten, of denk je hiermee te kunnen helpen? Stuur direct een berichtje door hier te klikken!