De ani de zile am visat ca, pe lângă grupurile de tineri, să mă adresez liceelor, pentru a avea acces la grupuri mai mari. Școala este un loc excelent pentru a intra în contact cu tinerii și pentru a le oferi ceva de învățat. Sunt inspirat de diverse organizații din America și din Țările de Jos. Multă vreme am încercat să realizez cooperarea, dar de cele mai multe ori s-a blocat, indiferent de motiv.

Până în primavara 2019!

În 2019 acest vis frumos s-a împlinit!! Am găsit sprijin într-o fundație locală din Oradea și oamenii acestei fundații sunt dornici să colaboreze pentru aceasta și am început proiectul „Fă un pas”. „Fă un pas” înseamnă literalmente „Fă un pas”. Sunt recunoscător că această fundație dorește să acționeze ca o „umbrelă”, astfel încât să putem desfășura și legal diverse activități și să căutăm cooperarea cu diverși profesioniști locali.



Programul constă în diverse activități pe care le desfășurăm la școală, cu elevii. Prin aceste activități, încercăm să ne conectăm cu ei, să-i facem să se gândească la ei înșiși, la ceilalți sau la situațiile cărora trebuie să le facă față. Predăm puțin, dar și interacționăm mult. De asemenea, încercăm să fim la același nivel cu ei, de exemplu, împărtășind din experiențele propriilor noastre vieți. De asemenea, îi provocăm să ia măsuri concrete și să fie transparenți. Pentru a facilita acest lucru, facem noi înșine un prim pas și le cerem să urmeze. Acest program își propune să-i facă pe tineri să realizeze că sunt valoroși și că se pot sprijini reciproc. De asemenea, îi confruntă, de exemplu, cu partea dăunătoare a bullying-ului și îi provoacă să iasă din propria lor zonă de confort. Atmosfera în care se desfășoară aceste activități se bazează pe o abordare pozitivă. Motivația noastră este că vrem să-L facem cunoscut pe Dumnezeu ca un Dumnezeu al iubirii, fără a evangheliza direct! Nu vrem să venim la oricare școală, inclusiv la cele publice pentru a „condamna comportamentul rău”, ci pentru a „încuraja comportamentul bun”. Prin urmare, acest program nu este un program de evanghelizare, dar învață că o atitudine pozitivă și standardele și valorile bune pot îmbunătăți calitatea vieții.

Programul îi atinge pe elevi la nivel „social/emoțional” și pentru că nu are un „caracter evanghelizator”, putem veni și la școli obișnuite. Drept urmare, avem o acoperire mult mai mare și de fapt vedem schimbări pozitive la adolescenți, individual, dar și la nivel de grup!

Răspuns din partea studenților.

În mai 2019 am realizat un „pilot”. Am desfășurat apoi trei programe la două școli din Oradea. Aceasta s-a dovedit a fi un mare succes!! Atât elevii, cât și conducătorii școlii (fie profesor, fie mentor, fie psiholog școlar) au avut reacții foarte pozitive!

Din păcate, din cauza pandemiei, lucrurile s-au schimbat și o mare parte din sprijinul Angliei s-a pierdut. Ca urmare, nu avem capacitatea de a funcționa din nou direct în școli. În acest moment (octombrie 2022), suntem în faza de ne extinde rețeaua pentru a construi o echipă mai stabilă, pentru a reglementa mai bine îngrijirea ulterioară și pentru a colabora cu diverse organizații și a dezvolta o strategie și o politică satisfăcătoare. Mai sunt multe de făcut în domeniu, dar facem pași în această direcție.

În trecut am reușit să ajungem la sute de adolescenți din Oradea și nu numai, și primim invitații din alte părți ale României.