Al erg lang heb ik de droom om in Oradea een multifunctioneel christelijk jongerencentrum te hebben. Helaas is het vooralsnog bij een droom gebleven, maar ik heb geleerd dat we mogen blijven dromen en ook dat we groot mogen dromen! Deze droom is dus zeker nog springlevend!

Er zijn voor jongeren veel mogelijkheden om uit te gaan. Bars, cafés of discotheken zijn er genoeg in Oradea. Maar, ondanks dat ik deze plaatsen niet zo heel veel van binnen zie, weet ik dat dit plaatsen zijn waar tieners over het algemeen geconfronteerd worden met een niet heel gezonde atmosfeer. Vaak moeten ze ‘iemand zijn’ om zich daar gewaardeerd te voelen. Het kan dan gaan om drankgebruik, kleding of gedrag o.i.d. En de normen en waarden zijn vaak niet heel erg hoog…

Het is voor veel tieners vaak erg lastig om in een dergelijke atmosfeer zichzelf te ontdekken, buiten de veiligheid en bescherming van gezonde normen en waarden, die ze ook thuis niet altijd meekrijgen. Maar ook leven ze in een land waar normen en waarden omtrent relatie vaak laag liggen. Zo is het moeilijk om hun eigenwaarde te ontdekken, wie ze zijn, uniek van persoon en waardevol!

Heel graag willen we hen een plek bieden waar ze kunnen zijn wie ze zijn. Een centrum als een ontmoetingsplek die anders is. Vóór de jeugd en ván de jeugd! Een eigen plek. Maar ook een plek waar ze andere tieners kunnen ontmoeten. Een plek waar ze terecht kunnen voor een gesprek, ontmoeting of zelfs het maken van huiswerk of een middagje gamen. En een plek waar we activiteiten of workshops kunnen organiseren omtrent allerlei actuele onderwerpen.

Er zijn een aantal doelen met dit project:

– De mogelijkheid voor het bieden van een goede en veilige plek.

– De mogelijkheid tot ontmoeting van andere tieners van andere kerken, scholen en/of organisaties.

– De drempel verlagen voor onkerkelijke jongeren om ook te komen om daarmee relatie op te bouwen.

– Het bieden van praktische en/of maatschappelijke hulp

– Relatie bouwen met jongeren die we elders kunnen ontmoeten, op school of op kamp.

Inmiddels heb ik met een aantal mensen dit idee gedeeld en het wordt enthousiast ontvangen, door mensen uit verschillende kerken en organisaties. Dat is geweldig, want het zou een interkerkelijk project moeten worden. Dit met het doel om jeugd vanuit verschillende kerken samen te binden, een ‘neutrale opstelling’ richting de diverse denominaties, maar vooral een onafhankelijke plek.  

Op dit moment is deze droom nog ‘slechts’ een droom. Maar het idee staat en diverse mensen willen de droom helpen te realiseren. Het ‘wachten’ is op de juiste tijd, geschikte mensen, locatie en vooral! financiële middelen om dit waar te maken, ook voor langere termijn.

Deze visie is verder uitgewerkt op deze pagina.