De când războiul din Ucraina a izbucnit la 24 februarie 2022, mii de refugiați au trecut granița în România. În primele zile au venit cu miile, dar cu timpul primul mare „val de panică” s-a domolit. Cu toate acestea, mai există încă mișcare!


Adăpost în Oradea (Aprilie 2022

În Oradea au fost demarate încă de la început multe inițiative de către mulți oameni, biserici și organizații. De-a lungul timpului, acest lucru a devenit din ce în ce mai organizat și se dezvoltă în continuare zilnic. Este bine să ne dăm seama că România a trăit de zeci de ani într-o „stare de primire”. După revoluția din 1989, România nu a mai putut face mare lucru: dispunea de puțini bani și resurse pentru a oferi o îngrijire bună. După izbucnirea războiului, țara s-a transformat „într-o țară care dă”, pe scară largă și adesea pe bază de voluntariat! Este nevoie de timp pentru a organiza lucrurile corect, dar în județul Bihor există peste 40 de organizații care și-au unit forțele și au stabilit un parteneriat, care este unic pentru țară. În această privință se pot enumera Consiliul județean, Crucea Roșie, Protecția Copilului, diverse biserici și multe alte organizații sociale și ONG-uri! Au înființat un centru de criză la Oradea.
(actualizare 2024: centrul este suspendat din cauza scăderii numărului de refugiați)

Din păcate, multe subvenții și colaborări s-au oprit de-a lungul timpului. Acest lucru nu ușurează cu nimic situația și există multe consultări pentru a „rămîne puternici împreună” și pentru a fi pregătiți pentru un posibil nou val de refugiați, în cazul în care războiul evoluează negativ.

Transport spre Europa de Vest.
Transport umanitar

În ceea ce privește munca pentru refugiați, m-am alăturat „People 2 People”, o organizație pe care o cunosc de ani de zile, indirect și din activitatea de tineret. Au diverse proiecte sociale pentru copii, printre altele. De asemenea, s-au alăturat și ei parteneriatului și în acest fel sunt înregistrați și autorizați să acorde asistență sub formă de transport, ajutor transporturi și asistență socială.

Există multe implicații atunci când refugiații trec granița. În primul rând, este nevoie de transport, care costă adesea foarte mulți bani. Oamenii fug adesea în grup și sunt transportați în Ucraina cu autobuzul sau cu trenul, unii chiar vin pe jos sau merg cu cineva. Limba poate fi o barieră majoră, chiar și la graniță. Atunci, desigur, ai nevoie de un adăpost. Ei trebuie să fie înregistrați acolo. Acest lucru este necesar, și pentru că mulți traficanți de persoane sunt activi. Prin urmare, este important ca autoritățile să poată verifica cine intră în țară, dar și cine pleacă. Din păcate, există deja multe cazuri de persoane dispărute.

Paturi de urgență
Colț pentru copii

Nu toți oamenii au acces direct la bani, ceea ce poate avea tot felul de cauze. De exemplu, pentru că nu pot lucra sau pentru că sunt probleme cu banca. Prin urmare, alimentele sunt furnizate în mod continuu și se verifică dacă este nevoie de asistență medicală. Și aici este nevoie de mulți bani.

Mulți dintre cei care ajung în Oradea sunt persoane cu dizabilități. Acest lucru implică mult mai multă organizare și grijă decât de obicei. Sunt oameni în scaun cu rotile, cu autism, cu sindrom Down, etc. Aceasta este deja o preocupare în Oradea, dar și pentru locul unde merg dacă vor să călătorească: Italia, Germania, Austria sau Olanda.

De la echipa din Oradea este foarte greu sa găsesti locații potrivite. Locațiile în care sunt în siguranță, dar unde primesc și îngrijirea și îndrumarea potrivite. Prin urmare, căutăm parteneri care să ne ajute în acest sens!

Pe rețelele de socializare cel mai bine este să urmăriți acest canal: People2People.

Pentru mai multe info, click aici.

De asemenea, un apel urgent: cunoașteți persoane sau organizații care pot găzdui persoane cu dizabilități? Vă rog să luați legatura. Puteți face asta direct prin „People 2 People”, dar o puteți face și aici.

Ați dori să susțineți financiar? Puteți face acest lucru direct prin „People 2 People” (PayPal) sau contactați-ne.

Multumesc anticipat!