Afgelopen weekend was het Pasen in Roemenië. Vanuit Salard worden (als dat mogelijk is) elk jaar met Pasen, net als met de kerst, pakketten uitgedeeld. Ook dit jaar was het weer feest!

Vooraf is er hard gewerkt door vrijwilligers in Nederland om de pakketten klaar te maken en in de vrachtwagen te laden. Vorige week zaterdag kwam de vrachtwagen aan in Salard.

IMG_8117

Daarna mocht ik met Domien en Inci mee om dezelfde dag al pakketten uit te delen in Salard en omgeving. Eerst zijn we naar Szentmiklós geweest. Dit is een dorp ongeveer twintig minuten rijden met de auto vanaf Salard. Inmiddels is daar contact met een voorganger die helpt om de pakketten uit te delen aan de allerarmsten. Regelmatig gaan we hierheen en zo is dit dorp op dit moment een beetje een vast adres geworden.

Met de aanhanger achter de auto komen we aan in het dorp en parkeren de auto naast de plek waar veel zigeuners wonen. Zij weten al dat we komen en als dat niet het geval is, dan is dat binnen een minuut bekend zodra we er staan en komen ze met z’n allen op ons af. Maar ze wachten netjes op hun beurt 🙂

IMG_8157

 

Bijzonder om verschillende reacties te zien. Sommigen zie je innig dankbaar. Anderen zijn moeilijk te peilen. Soms zou je even in hun gedachten of in hun hart willen kijken: wat gaat er in hen om? Vinden ze het fijn om een pakket te krijgen? Vinden ze het misschien moeilijk om te erkennen dat ze niet veel hebben?

Hun huisjes staan op een kleine heuvel. Als ik naar boven kijk dan weet ik niet zo goed wat ik moet denken… Ik denk even aan m’n eigen appartement: netjes, geen gaten in de muren, een goed bed om in te slapen en ga zo maar door…

IMG_8163

Ook denk ik weleens na over hoe de mensen met de pakketten omgaan. In het huidige pakket zat ook een boekje. Het evangelie in stripvorm, in het Roemeens  Het raakte me dat 1 man juist deze er direct uit haalde en er in begon te lezen.

IMG_8161

 

We zijn dankbaar dat we weer mochten zaaien. We bidden de Geest om te werken. Bid u mee?

 

Hartelijke groet!

 

Categorieën: Blogs