Treinreis(je)
In de week van 11 juli ben ik naar Cernavoda gereisd. In Cernavoda woont een voorgangers echtpaar van de plaatselijke baptistengemeente, die ik twee 2 jaar geleden heb leren kennen. Zij hebben verschillende projecten vanuit de kerk, waar momenteel ook een zusje van mij tijdelijk bij is betrokken. Ook is er een Britse organisatie die hier ook samenwerkt met de kerk: Stichting ‘Nightingales’ (nachtegaals). Ik was al een aantal keren gevraagd om ook eens langs te komen en dus was het eigenlijk vanzelfsprekend om nu eens te komen kijken.

IMG_20160718_092151

Treinreis

Even voor het idee: soms hoor ik, wanneer mensen weten dat m’n zusje ook in Roemenië zit, dat ze denken dat ik daar dan ‘vaak wel even langs ga’. Maar het kost me twee keer zoveel tijd als ik kwijt ben voor een reis naar NL, om daar te komen! Dus na een avond, een nacht en een deel van de ochtend in de (warme) slaaptrein doorgebracht (een reis van ongeveer 17 uur), werd ik opgehaald vanaf het station. Het weer was prachtig, maar warm. De hele week was het ongeveer plus 35 graden.

Cernavoda
Cernavoda ligt ongeveer een uur vanaf de kust met de Zwarte Zee, en heeft ongeveer 20.000 inwoners. Ongeveer 80% van alle inkomsten hier, is afkomstig vanuit de mensenhandel of prostitutie. Veel studenten stoppen voortijdig met hun studie en christelijk (voortgezet) onderwijs is er niet.

‘Nightingales’
De eerste dag kon ik gelijk al programma’s meemaken die werden georganiseerd door een groep studenten uit Engeland. Het bijzondere is dat zowel de groep uit Engeland als de stichting niet christelijk zijn. Dus deze niet-christelijke stichting, werkt samen met de plaatselijke kerk. Echt geweldig om te zien! Dit is ontstaan doordat de plaatselijke leider van de stichting (Ben, een brit) een aantal jaren geleden zelf christen is geworden en nog steeds de stichting leidt. Met hem mocht ik contact leggen en we konden het goed met elkaar vinden!

IMG_7282

Wat hadden ze een lol… 😉

Programma’s
Elke dag waren er programma’s: in de ochtend en in de avond. ‘s Middags lagen de programma’s een paar uur stil, vanwege de warmte (soort van ‘hitteplan voor de westerlingen’ ;-)). Er was natuurlijk sport en spel voor vooral heel veel kinderen. Naast tientallen kinderen waren er een aantal tieners. Plaatselijke studenten hielpen mee in het vertaalwerk. Zo mooi om te zien dat een aantal van deze studenten dat redelijk goed afging! Ook werd er hier en daar wat verbouwing gedaan en werd er als team gezamenlijk gegeten. Super leuk allemaal!

IMG_7403

Waterspelletjes

De groep uit Engeland bestond uit studenten van een britse school, welke al een aantal jaren hier zomerwerk doet. Ik had een kort gesprek met 1 van hun docenten, die er nu voor de vijfde keer was. Ze zag werkelijk ontwikkeling, niet alleen in de opbouw van de gebouwen, maar ook bij de kinderen: ze hadden betere manieren dan 5 jaar geleden. Wel maakte ze zich zorgen over het toegenomen gebruik van social media onder de kinderen/tieners. En ja, gezien het feit dat mensenhandel en prostitutie hoogtij vieren in deze plek, is dat niet altijd zonder risico voor de ‘kwetsbaren’. Iemand zei tegen mij: ‘Cernavoda is ‘het aquarium’ van Roemenië’. Met andere woorden: daar moet je ‘vissen’. Dit zegt genoeg…

IMG_7432

Onze taak om deze ‘vissen’ als eerste te vangen!


Gesprekken en 
ideeën
Met Ben en de voorganger (Horia) van de gemeente heb ik mooie gesprekken gehad. Met beiden ervaar ik een klik! Ze vertelden over mooie dingen die ze zien, zoals een voetbal project die eigenlijk spontaan is opgezet en waardoor jongeren nu naar de bijbelstudie komen. Maar ook hun moeiten: geen christelijk voortgezet onderwijs in het dorp, moeilijk om veel jongeren werkelijk te bereiken of te overtuigen van een goede levensstijl e.d. Er zijn op dit moment al wel programma’s, zoals preventieprogramma’s voor tienermeiden. Dit om hen weerbaar te maken tegen verkeerde vrienden of loverboys en hen bewust te laten worden van hun identiteit en gezonde seksualiteit. Dit is eigenlijk net aan het opkomen, op de manier waarop het nu gaat. De vrouw van de voorganger (Lori) gaat naar de scholen toe. Overigens met behulp van m’n zus, die hierin ondersteunt en motiveert en richting geeft.

Hoe kunnen we meer doen?
Voor mij werd duidelijk dat er meer gedaan kan worden. Toch is het dan niet direct eenvoudig om te zien waar precies en hoe. We hebben gesproken over programma’s op scholen, maar niet alleen op scholen, ook vanuit de kerk of de stichting. Hieraan verbonden kan wellicht een kamp georganiseerd worden of ergens een jongerencafé gebouwd worden, waar overigens plannen voor zijn en een locatie beschikbaar is. Omdat ik een ‘klik’ ervoer in mijn hart, wil ik de plek graag nog eens bezoeken. En omdat ik de afgelopen anderhalve maand iets heb gezien wat er aan programma’s zijn, met als doelgroep studenten (tieners), wil ik onderzoeken of ik op die manier tot steun kan zijn en of er ergens een samenwerking zou kunnen zijn.

Nederland
Na een week was het eigenlijk alweer te snel om te vertrekken, maar het was nodig vanwege mijn reisje naar NL. Op 23 juli (dat is alweer geschiedenis) had ik een bruiloft in NL. Op het moment dat ik dit schrijf ben ik aan het proberen om wat werk te vinden, maar dat is nog erg onzeker. Elke hulp hierin is welkom! Mijn idee is om een aantal weken in NL te werken, om mijn financiën weer ‘op pijl’ te brengen, om daarna weer naar Roemenië te gaan. Uitkijkend naar volgende stappen! Omdat de scholen nu dicht zijn, kan ik concreet verder gaan met organisaties en programma’s vanaf september. In augustus zijn er kampen/groepen, maar het is dus nog niet zeker of ik hier dit jaar bij betrokken zal zijn.

Voor nu: een hartelijke groet uit Kampen!

Wilt u weten hoe u mij financieel kunt steunen? Klik hier.

Categorieën: Blogs