De afgelopen maand was het lekker druk, op een paar dagen na. Nadat ik terugkwam uit Nederland was er hier in Oradea de conferentie over mensenhandel, waar verschillende mensen aanwezig waren, van verschillende instanties. Klik hier als u daar meer over wilt lezen.

Na de eerste drukke weken waren er een paar dagen zonder ‘bijzonder dingen’ of evenementen en dat betekende dat ik kon doen wat nog was blijven liggen. Omdat het lastig was om goed prioriteiten te stellen, heb ik geprobeerd om wat te verschuiven en beslissingen te nemen als het gaat om een weekrooster of de plaatsen/projecten waar ik kom of bij betrokken ben.

Omdat ik op veel plaatsen kwam en daardoor niet goed kon investeren, vond ik het tijd om hierin te gaan snijden. Daardoor kom ik nu (actief) op iets minder plekken waardoor ik juist op die plekken waar ik wel kom, beter kan investeren maar ook beter contact kan krijgen met de mensen daar en meer voldoening heb om daar te zijn. Ik ben nu betrokken bij een paar bijbelstudie-groepen, zowel voor mezelf als met de tieners/studenten. Daarnaast bij twee kerken. De ene kerk heeft betrekkelijk weinig tieners, maar de andere des te meer. Het is voor mij heerlijk om daar te zijn! Op deze manier vind ik plaatsen waar ik zelf kan groeien en bij vrienden kan zijn, maar ook beter kan doen waarvoor ik in Oradea ben. Zo lijkt het, na een periode van zoeken en ‘aanvoelen’, dat er voorzichtig weer een volgende stap wordt gemaakt die iets concreets brengt!

Het idee voor een christelijk jongerencafé in Oradea is ‘aan het groeien’. Ik ben me er van bewust dat dit veel tijd nodig heeft. Deze tijd heb ik gesprekken met mensen hierover, zowel leiders / jeugdleiders van kerken, als met sociaal werkers. Dit zijn o.a. counselors of maatschappelijk werkers. Het zou geweldig zijn als we de tieners deze plek kunnen bieden, maar ‘op de achtergrond’ ben ik ook bezig om het netwerk van hulpverlening in kaart te brengen.

‘Toevallig’ is dat juist ook de afgelopen tijd een paar concrete gevallen op m’n pad kwamen van tieners die hulp nodig hebben. Zo ben ik de laatste dagen actief bezig met het zoeken van de juiste counselors en de juiste wegen om hen te helpen. Er liggen nu lijnen naar een paar kerken, een school, een sociale organisatie, maatschappelijk werk en hulpverleners.

Want dat is nodig! De gevallen waar ik nu over spreek hebben te maken met problemen in de familie, fysiek geweld en het hebben van gedachten aan zelfmoord is soms sterk aanwezig.. En juist dat zijn degenen waar ik voor wil gaan!! Het raakt me diep, als ik tegenover een 13-jarig meisje zit die verteld over fysiek geweld, vreselijk laag zelfbeeld en liever dit leven verlaat… Dat drijft me om bijna letterlijk dag en nacht aan de slag te gaan, om de juiste mensen te vinden waar ze terecht kan en datgene krijgt wat nodig is. En hoe geweldig zou het zijn, als er een plek is in Oradea, waar tieners zoals zij gewoon even heen kunnen om te chillen, een goed gesprek te hebben, tot rust kunnen komen of lol hebben om zo even uit hun situatie te komen…?

Ik ben ontzettend blij dat veel leiders, maar ook sociaal werkers, positief reageren op het plan. Deze week had ik een gesprek met één van de maatschappelijk werksters in Oradea en ze vertelde me dat een plek zoals deze hier niet bestaat en ze was blij met het plan en, waar ze dat kan, wil ze me helpen met advies e.d.

Heerlijk om te merken dat de beslissingen die ik heb genomen (prioriteiten stellen) gezegend worden en dat ik steeds concreter met de tieners bezig mag gaan!! Het is de laatste dagen stressvol, omdat veel dingen nieuw voor me zijn. Maar het geeft tegelijk enorm veel voldoening en energie!

Ik dank iedereen die me steunt en een warm hart toedraagt!! Enorm fijn om bemoedigingen te krijgen!

Wilt u me blijven steunen? In gebed maar ook financieel? Dat is hart nodig! Dat kan ook met een eenmalige gift! Klik dan hier.

Hartelijke bedankt en een hartelijke groet uit Oradea!

Categorieën: Blogs