De laatste weken was het spannend voor Roemenië vanwege de presidentsverkiezingen. Na tien jaar trad Traian Băsescu af en aanvankelijk waren er 14 nieuwe kandidaten, waarvan twee de meeste stemmen kregen. Er was een tweede ronde nodig om uiteindelijk de definitieve winnaar te bepalen.

Deze twee laatste kandidaten, Klaus Ioannis en Victor Ponta, streden om het presidentschap en hierbij ging niet alles ‘zonder slag of stoot’. Al in de eerste ronde ging het mis bij de Roemenen die in het buitenland wonen. Velen van hen konden niet stemmen omdat de stemlokalen gesloten werden of dat er te weinig stembiljetten waren o.i.d. Dit zette uiteraard kwaad bloed onder de Roemenen, vooral om twee redenen: het feit dat ze niet konden stemmen, maar ook vanwege het feit dat de Roemenen in het buitenland vooral op Ioannis zouden gaan stemmen. Dit leidde dus tot verdachtmaking van Ponta, die, vooral in Transilvanie, gezien wordt als (even gechargeerd) ‘een corrupte communist’.

Protest in Oradea

Protest in Oradea

In diverse steden gingen de mensen de straat op om te protesteren. Het protest was veelal tegen Ponta en tegen de gebeurtenissen rond het stemmen in het buitenland.

 

IMG_3470

Gebed in Oradea

 

 

 

Ook werden er gebedsbijeenkomsten op straat georganiseerd in diverse steden in het land. Er werd gebeden voor het land, het volk en Gods bescherming!

 

 

 

 

Onderstaand filmpje komt uit Timisoara. Hier gaan mensen op de knieën en bidden samen het ‘Onze Vader’, nagenoeg op dezelfde plek waar 25 jaar geleden de revolutie begon en er een soortgelijke gebeurtenis plaatsvond!

 

Oradea
Elke zondag, na de avonddienst, gaan we met een groep jeugd altijd nog even ergens heen om wat te drinken/eten. Ook deze keer. En het nieuws kwam dat opnieuw veel Roemenen in het buitenland niet konden stemmen. En ik zag in de jongeren iets loskomen wat ik weinig eerder had gezien: een verontwaardiging, verbroedering en een passie om op te staan voor hun landgenoten. Misschien is het te vergelijken met het gevoel wat Nederland had na de ramp met de MH-17. Ik denk dat velen de drang hadden om naar de Oekraine te gaan en te helpen zoeken naar lichamen. Maar deze jongeren voegden de daad bij het woord en dus gingen we met de hele groep naar het centrum om ons aan te sluiten bij een groep die zich al verzameld had. Uit protest tegen de gang van zaken en uit solidariteit met de Roemenen in het buitenland.

Na een poos op het centrale plein te hebben gestaan verplaatste de groep zich naar het kantoor van de ‘PSD’, de partij van Victor Ponta. Leuzen werden gescandeerd zoals ‘Jos Ponta’ (neer met Ponta), ‘Hoții’ (dieven). Na een poosje werd officieel bekend dat Klaus Ioannis de verkiezingen had gewonnen en Victor Ponta zijn verlies had toegegeven en dat resulteerde in een joelende menigte en het zingen van het volkslied!

 

 

Wat er precies gebeurd deze dagen, kan ik niet zo heel goed bepalen. Ik heb me laten vertellen dat het, na de revolutie, de ‘belangrijkste’ verkiezingen zijn. En de protesten en demonstraties namen vormen aan zoals in die dagen, 25 jaar geleden. In ieder geval is het bijzonder om mee te maken en zie ik opnieuw een passie in de jeugd die me diep raakt! Zij zijn de generatie die het ‘moet gaan doen’, die het land moet opbouwen! Het is alsof ze onbewust die verantwoordelijkheid sterk voelen!

Terug naar huis in de auto heb ik ze kunnen delen hoe ik de verbondenheid ervaar. Hun antwoord was dat ze blij waren dat ‘één van hun favoriete personen’ er bij was en naast hen stond! Wat is er mooier dan dat!?

Hoe het nu verder gaat weet ik niet. We gaan het zien.Na 25 jaar is er heel veel wel, maar ook heel veel niet veranderd… Veel mensen zijn erg teleurgesteld. We hopen en bidden dat dat nu anders zal zijn!!

protest oradea2014

Oradea, met de jeugd op de foto (ik sta rechts in beeld onder de paraplu)

Als u mij wilt helpen, om o.a. deze jongeren te helpen, klik dan hier.  Wilt u meer weten over wat ik doe? Kijk dan eens onder projecten of neem contact op.

Hartelijk bedankt!

Een hartelijke groet uit Oradea!

 

 

 

 

Categorieën: Blogs