De afgelopen kerst heb ik in Oradea doorgebracht. Kerst in Roemenie is op veel gebieden zoals in Nederland, maar toch is het anders. Het ‘familiegebeuren’ is gelijk. Maar er is toch een verschil met Nederland.
In aanloop naar kerst is het (vooral op het platteland) traditie om een varken te slachten en direct na de slacht te beginnen met eten. En werkelijk, zo’n beetje alles op, aan, of in dat varken wordt gegeten: zelfs de huid of de oren! Omdat ik in Oradea bleef, heb ik dat dus niet meegemaakt en ehm…echt erg vind ik dat niet :p

Seara colindelor
Op 19 december was ik in Betania. Daar vierden we de ‘seara colindelor’. Dit is te vergelijken met de kerstnachtdienst in veel nederlandse kerken. Hieraan ging veel voorbereiding aan vooraf en vooral door de jeugd is er enorm veel werk verzet: voor de muziek, voor decoratie, de opbouw van het decor, de begeleiding van mensen van buiten de kerk die komen, na de dienst thee en traditioneel kerstbrood … En dat betekent in de week van voorbereiding ook volle dagen met repetities. Altijd een geweldige tijd!

'De verschijning van de engel bij Maria'

‘De verschijning van de engel bij Maria’

IMG_3805

Eén van de jeugdgroepen

 

 

 

 

 

 

De uitvoering van de avond zelf was geweldig! De jeugd was enthousiast en de avond was ‘geslaagd’! Als u de avond wilt terugkijken, klik dan hier en kies voor ‘Vineri, 19 Decembrie 2014’.

Colinde
Met de kerst zelf is er de traditie om de straat op te gaan. Doel daarvan is oorspronkelijk om door muziek te maken, de kerstboodschap te verkondigen. In de loop van de tijd zijn er hier en daar wel wat veranderingen ingeslopen en veel groepen gaan de straat op, meer om geld op te halen dan om de blijde boodschap te brengen. Er zijn zelfs mensen die geloven dat, als je geld geeft, dit voorspoed brengt in je leven…

Deze kerst mocht ik met twee jeugdgroepen mee: de groep van ‘Maranatha’ en de groep van ‘Betania’. Allemaal enthousiaste jongeren die ‘teleurgesteld’ zijn als om 12 uur of 1 uur in de nacht gezegd wordt dat we stoppen en naar huis gaan ;-)) En deze groepen willen vooral de blijde boodschap brengen!

Hierboven:
Met de ‘Maranatha-groep’ op straat. Aan het eind van het lied proclameren ze twee verzen uit de bijbel: eerst Jesaja 9:5 en daarna Joh. 3:16.

Hieronder:
Met de ‘Betania-groep’ in één van de flats in Oradea. Zingen en heel veel fun en natuurlijk tijd voor selfies! ;-))

IMG_4064

‘Selfie time!’ (Betania)

IMG_4056

Op straat (Betania)

 

 

 

 

 

 

 

Doopdienst
Op tweede kerstdag was er ‘s morgens een doopdienst in Betania waar een aantal van de jeugd zich liet dopen! Uiteraard een groot feest!

IMG_4082

Zingen met en voor de dopelingen (rechts in beeld)

 

Pakketten
Na de dienst mocht ik met een paar collega’s mee om een aantal kinderen, die in een kindertehuis zitten, cadeau’s uit te delen. In de uren dat we daar zaten, konden we delen, met hen bidden en praten (voor zover dat ging wat betreft de taal). De kids waren zo blij!

Ik maak verschillende reacties mee: dankbaar, ondankbaar, blij of des-interesse. Deze kinderen waren erg blij en dankbaar en begonnen gelijk met het speelgoed te spelen! In 1 van de afdelingen konden we zien en ervaren dat daar goede ‘ouders’ waren, de atmosfeer was warm en goed! Een andere afdeling was niet slecht, maar voelde wat ‘kouder’ aan. Men vertelde me dat daar de laatste twee jaar erg veel wisseling was wat betreft leiding, wat de veiligheid en stabiliteit van de kids niet ten goede komt. Desondanks waren deze kinderen ook erg blij met de cadeau’s! Super om dit mee te maken met de kerst!

IMG_4155IMG_4153

 

 

 

 

 

 

Nu voorbereiden voor het ‘mini-kamp’ met de jeugd van Betania. Er is niet een specifiek programma, het is vooral een gezellig samenzijn tussen kerst en oud&nieuw. Hierover later meer.

2015
Het nieuwe jaar staat voor de deur. In dat nieuwe jaar zullen er nieuwe dingen gebeuren. Ik geloof dat God verder wil gaan met datgene wat Hij is begonnen. Concreet geloof ik dat ik nieuwe mensen mag gaan ontmoeten, betrokken mag worden bij nieuwe dingen en bestaande dingen mag verdiepen en (vooral) nog meer concreet mag gaan maken. Ik zie er erg naar uit om doorbraken te zien bij jongeren!

Wilt u me hierbij helpen? Ook kleine beetjes helpen zeker! En eenmalige giften zijn ook van harte welkom! Dit kan op rekening NL75INGB0004806863 o.v.v. Martin van ‘t Hof

Hartelijk bedankt en een hartelijke groet uit Oradea

 

Categorieën: Blogs