De laatste weken zijn er in Rontău kinderprogramma’s geweest. Elke maandag en elke zaterdag kwamen we in het dorp en elke keer waren er zeker rond de 50 kinderen, soms meer. Afgelopen zaterdag is voorlopig het laatste programma geweest van dit seizoen.

MBP_4568

Pamela ijverig bezig met haar ketting…

De programma’s waren eigenlijk weer ‘nieuw’. In het verleden zijn er wel programma’s geweest, maar dat heeft een lange periode stil gelegen. En hoe het in de toekomst weer vorm gaat krijgen, dat weten we nog niet. We zullen kijken naar de middelen die er zijn en hoe we e.e.a. kunnen organiseren.
Tijdens de programma’s zaten de verschillende leeftijden bij elkaar, waardoor het niet makkelijk was om de juiste dingen te doen en ze tegelijk op een goede manier te vermaken. Omdat we wisten dat het op dit moment tijdelijk zou zijn, hebben we het zo gelaten, in de hoop dat we hieruit kunnen leren hoe we de eventuele programma’s in de toekomst goed vorm te kunnen geven.
Ondanks dat het niet eenvoudig was, heeft het team, die het eigenlijke werk met de kinderen deed, geweldig werk verricht. Ik hoop dat we vanaf volgend jaar opnieuw programma’s kunnen organiseren en dit op een goede manier kunnen vorm geven. We hebben gezien dat de kinderen hier enorm van genieten en bovendien is het een geweldig middel om goed contact te hebben en te houden met hen. Het is voor hen een welkome afleiding en voor ons een open deur naar hen en hun leefsituatie. Daarom geloven we dat het belangrijk is om, zodra het goed mogelijk is, om weer programma’s op te starten. Mijn rol hierin is dat ik contact leg met jongeren, hen leer kennen en zij mij en hieruit is al ontstaan dat ik voor een enkeling iets meer kan doen, zoals tandarts bezoek. Bovendien ontmoet ik ook tieners daar die naar school gaan en wil hierin verder bouwen aan support voor hen. Verder kan ik meedenken over invulling van programma’s en vormen van hulpverlening, zoals dat ook nu al gebeurd.


School..

MBP_464922

Tabi (12) gaat voor het eerst in haar leven naar school!

MBP_4637

Raluca (13) gaat na jaren weer na school en leert nu lezen en schrijven.

Schoolbezoek en tandartsbezoek zijn dus, naast deze programma’s, andere dingen waar we op dit moment aandacht aan besteden. School is belangrijk, niet alleen voor kennis, maar ook voor het zelfbeeld en eigenwaarde van de kinderen/tieners! En dat heeft een hoge prioriteit. Zo zijn we in contact gekomen met het ‘2nd chance‘ programma en twee tieners, die normaal niet (meer) naar school zouden kunnen, gaan nu weer naar school, nadat ik hierin mocht bemiddelen. En ze zijn super blij! De meiden die nu naar ‘2nd chance‘ gaan doen het erg goed. Ik mocht hun school bezoeken en in een gesprek met de directrice mocht ik meer te weten komen over het programma. Ook mocht ik even in de klas kijken en het is schoon en netjes en de leerlingen hebben persoonlijke aandacht. De indruk die ik kreeg van deze school is erg goed en dat was ook de indruk van de Roemeense collega die met me mee was. Ook de meiden gaan super gemotiveerd naar school en op dit moment loopt het prima!

Dit willen we in de toekomst uitbreiden naar meer tieners. We proberen de komende tijd uit te zoeken wie hiervoor in aanmerking zou kunnen komen en of we hier genoeg fondsen voor hebben. Het is nog niet duidelijk of er meer tieners in februari kunnen instromen of dat we moeten wachten tot volgende jaar, na de zomervakantie.

 

IMG_6645

Silvia in de tandartsstoel…

Tandarts
Ook zijn we gaan kijken naar medische zorg. Maar ja, medische zorg in een zigeunerdorp…..dat is soms ‘dweilen met de kraan open’. Er is veel ziekte en er zijn veel problemen. Dus is het erg lastig om te zien waar we wel iets kunnen doen en waar niet, ofwaar we iets wel of niet moeten. Want als het gaat om ‘kunnen’, dan is er werk genoeg! Wat we nu doen, is kinderen meenemen naar de tandarts. Dat is soms een heel avontuur, want veel zijn bang voor de tandarts. Maar ik moet zeggen: tot nu toe gedragen ze zich erg dapper en 3 kinderen zijn voorzien van nieuwe vullingen en hebben weer een goed gebit. Tenminste….niet alles valt meer te redden… Maar ja, de volgende stap is natuurlijk: hen vertellen dat ze hun tanden ook moeten poetsen. Hen daarvan overtuigen kan ook een grote klus zijn… 😉

Wilt u mij helpen om de hulp voor deze kinderen / tieners verder te ontwikkelen? Helpt u mee, door uw gift te storten op NL75INGB0004806863 o.v.v. ‘Martin van ‘t Hof’. Ook kleine en eenmalige giften zijn hartelijk welkom. Uw gift is belastingaftrekbaar.
Of klik hier.

Namens de kids: hartelijk bedankt!

Categorieën: Blogs