De reis…
Zaterdagmiddag 12 uur…. De taxi staat voor de deur van ‘De Wittenberg’…. Ik moet een paar keer lopen om al m’n bagage mee te krijgen…. Voor de laatste keer zet ik mezelf op ‘afwezig’, hier een knuffel….daar een laatste groet en dan op naar Maastricht. Vergezeld door twee medebewoonsters die hun zaterdag opofferen om me naar de airport te brengen.
Met een uur vertraging kom ik aan op Debrecen airport, waar een vriend me met zijn vrouw opwacht. Nog wat boodschapjes en dan op naar Oradea, waar ik ‘s avonds om 22:30 lokale tijd m’n appartement binnen stap. Oei….dat is vreemd….en even slikken…

De slogan van ‘De Wittenberg’ is ‘je geloof leren leven’. Ik mag datgene wat ik de afgelopen periode mocht leren, nu hier in Roemenië gaan toepassen: mijn geloof (opnieuw of nog meer) gaan leven! En ehm….je leest meer over de ‘Wittenberg- periode’ in mijn laatste nieuwsbrief!

Ziua copiilor
Zondag een rustige dag gehad en ‘s avonds naar de kinderdienst in Betania. Want 1 juni was het ‘Ziua copiilor’ (de dag van het kind) en daarom kregen de kids alle aandacht en deden ze van alles: toneel, zang en zelfs een wedstrijd: wie het eerst het genoemde (bijvoorbeeld een schoen, maar dan wel maat 36 ;-)) in de zaal bij de mensen wist te pakken te krijgen en op het podium te brengen. Super leuk om te zien!

Gedurende de week heb ik rustig wat spullen opgeruimd en heb ik mensen ontmoet. Het was heerlijk weer en zo kon ik ook de stad weer een beetje bekijken. Veel projecten zijn een stuk opgeschoten of gedeeltelijk al opgeleverd. Oradea  is hard aan het veranderen!

IMG_20160609_203424

‘Piaţa Unirii’ in het centrum van Oradea. De boompjes op dit plein komen uit Nederland.

Gesprekken…
Ik had een gesprek met een jeugdlid. Zo teleurgesteld in de kerk en in mensen en vaak ook in God…. De vrede in haar hart is ver te zoeken. Op dit moment zit ze vol in de examens en dat leid haar af en daar is ze blij om! Maar ze is erg zoekende. Misschien mag ik ergens bemiddelen of een richtingaanwijzer zijn!

Ook ontmoette ik deze week een docent van één van de bekendste scholen in Oradea. Zij hadden net een week Nederland achter de rug met een aantal studenten in het kader van uitwisseling. Dit uitwisselingsproject zorgt ervoor dat studenten uit Nederland een aantal dagen hier in Oradea zijn en de studenten uit Oradea in Nederland.  Ze waren dit jaar in Apeldoorn en het was echt heel leuk om te horen dat ze Nederland zo leuk hadden gevonden…behalve……dat ze soms een beetje problemen hebben met gastgezinnen.
De Roemenen zijn enorm gastvrij! Als je ‘s avonds na een lange reis pas om 23:00u aankomt, dekken ze de tafel voor je en dan staat die ook vol! Als je gast bent en je gaat een dagje met ze uit, betalen ze het eten in het restaurant voor jou, of ze betalen je treinticket als je met de trein gaat. Sommige Roemeense studenten konden in Nederland maar niet wennen aan het feit dat ze vast zaten aan een strikt ritme, ‘s middags alleen maar een paar broodjes kregen of dat er stedentrips niet voor hen werden betaald. Ook was het wel bijzonder dat er naar de docenten een mail werd gestuurd om een volgende keer toch ‘onze kleding regels’ te respecteren….

Tja, er zijn cultuurverschillen en die zullen we vast altijd tegen blijven komen. Maar ik denk dat we enorm veel kunnen leren van de Roemeense gastvrijheid! En ook schaamde ik me wel een beetje, toen ik dit hoorde….
Enfin: dit opgemerkt hebbende; ze hebben een toffe reis gehad en het waren echt niet alle studenten of docenten met deze ervaringen!

Voetbal…
Vrijdag, 10 juni… de dag dat Roemenië de openingswedstrijd op het EK voetbal speelde tegen Frankrijk. Het plein in het centrum van de stad was vol! Heerlijk om te zien welk temperament er in de Roemenen zit! 😀
Met een paar jongens van de jeugd was ik ook maar eens wezen kijken. De bierlucht verwelkomde ons en ik had medelijden met de mooie nieuwe straatstenen… Maar goed, daar gaan we dan!
Frankrijk kwam op voorsprong. De penalty voor Roemenië maakte veel goed, maar het mocht uiteindelijk niet baten: Roemenië verloor met 1-2. Maar geen spijt van deze ervaring! 🙂

IMG_20160610_213224

Voetbal wedstrijd Roemenië tegen Frankrijk

Deze week ga ik een paar dagen naar Cluj Napoca. In een volgende blog daar meer over!

Hartelijke groet uit een (vandaag) regenachtig Oradea…

Categorieën: Blogs