De ontwikkelingen in Rontău gaan door. De laatste dagen / weken is het dorp veel bezocht door collega’s.

Op dit moment zijn er twee kinderen die per oktober mee gaan draaien in het ‘2nd chance’ programma, namelijk Raluca(13) en Tabi(12)! Zo enorm blij dit te kunnen melden! Zie de vorige update voor info over de kinderen.

Vorige week zijn ze gaan shoppen met deze meiden, want naar school zonder goede schooltas kan natuurlijk niet. En ja, ze konden mooie spullen kopen!

Ondertussen is er opnieuw een kinderkerk gestart. Na het bezoek van de groep uit Nederland is het verlangen gekomen om dit weer op te pakken en het aantal kinderen heeft de verwachting overtroffen!!

Daarnaast zijn er een aantal tieners die naar de reguliere school gaan. Deze tieners gingen al naar school en worden ondersteund door ‘fundaţia în Braţe‘. Dit is de stichting van Dwight, de amerikaan die werkt in Rontău en die mij in het dorp heeft gebracht.

Tabi is 12 jaar en het was aanvankelijk niet mogelijk om haar naar school te laten gaan, omdat haar moeder haar thuis wilde houden om op de jongere kinderen te passen. Maar omdat er een oppas is geregeld, kan ze nu toch naar school en dat is ook wat ze zelf heel graag wil! Deze oppas wordt ook betaald.

Ook zijn er jonge mensen uit het dorp die binnen de stichting een taak hebben gekregen, bijvoorbeeld tieners (16-19 jr) die tijdens de kinderkerk goed meehelpen of voor de babies zorgen in het ziekenhuis. Dit is vaak hun bijbaantje en het stimuleert enorm als ze hier geld voor krijgen.

Naast deze dingen is er zorg voor de winter. In de winter is het absoluut nodig om de ruimte voor de kinderkerk te verwarmen. Dat is extra, omdat dit niet op zondag tijdens de dienst is. Omdat hout erg duur is, dreigt de kinderkerk niet door te gaan en juist in de winter zou het enorm goed zijn om deze activiteiten in het dorp te laten zijn.

Wandelend door het dorp, komen we veel zorg tegen. We voelen ons geroepen om deze zorg niet uit de weg te gaan. Het gaat om scholing en vervoer voor de kinderen / tieners, salarissen voor mensen en het draaiende houden van de kinderkerk. Daarnaast is er medische zorg nodig. En de enige manier om niet te helpen is te stoppen in het dorp en weg te gaan. Dit kunnen en willen we niet doen!

We willen heel eerlijk deze nood aan u voorleggen. En een rekensom zegt dat we het komende jaar ongeveer tussen de 4500 en 5000 euro nodig zullen hebben om al deze dingen te bekostigen. Dit is 375 – 420 euro per maand.

Op dit moment ben ik bezig om te kijken of we het geld voor projecten via een andere rekening kunnen laten lopen. Maar zolang dit nog niet duidelijk is, mag u uw gift overmaken op het bekende rekeningnummer NL75INGB0004806863, o.v.v. ‘Rontău’.

Namens de kinderen van Rontău heel erg bedankt!!