Voor een korte periode ben ik zijdelings betrokken geweest bij dit project in Rontău, in 2015. Al jaren ben ik daar niet meer actief en zijn acties vanuit mijn richting voor dit project gesloten. Voor de informatie laat ik de pagina’s staan, zodat je gewoon kunt inzien wat ik destijds heb gedaan.


Eerste kennismaking
Vlakbij Oradea, op ongeveer 5 kilometer van de stad, ligt Rontău. Rontău is een klein dorp met aan de rand van het dorp een ‘gypsie-community’.  Afgelopen maart (2015) werd ik uitgenodigd om dit dorp te bezoeken en ik voelde me getrokken. Maar bij het eerste bezoek voelde het niet anders als andere dorpen.

Silvia
Maar tijdens een wandeling door het dorp werd ik diep geraakt door Silvia, een meisje van 12 jaar (2015).

Silvia gaat niet naar school. Ook kan zij niet bij haar ouders wonen, want haar moeder heeft een alcohol probleem en haar vader is niet bekend. Ze woont bij haar tante en haar familie. Heel graag willen we Silvia weer naar school laten gaan, maar helaas werkt de familie niet mee. Maar ondanks dat willen we haar niet laten vallen en blijven we haar opzoeken!

Meer kinderen
Zoals Silvia zijn er meer kinderen in Rontău. En de afgelopen tijd (juli) hebben we veel tijd in het dorp doorgebracht. Dit kwam mede doordat een groep jongeren uit Nederland kwam om twee weken te vullen met kinderprogramma’s en het bouwen van een speelplaats. Hierin zijn ze erg goed geslaagd en het waren super mooie dagen!! En tijdens één van deze dagen kwam Raluca naar ons toe. Raluca is, net als Silvia, een meisje van 12 jaar. Haar oma zorgt voor haar, omdat haar moeder in het buitenland werkt. Raluca gaat ook niet naar school, maar ze vroeg of wij kunnen helpen om haar weer naar school te laten gaan! Hoezo gemotiveerd!! Wij zijn hiermee aan de slag gegaan en afgelopen week hebben we meer kinderen opgezocht.

_DSC8347xx
Raluca

Nu zijn er vier kinderen die aangegeven hebben om weer naar school te gaan. Zij zullen dan gebruik maken van het ‘second chance’ programma. Dit is een programma om mensen een tweede kans te bieden om toch hun school af te maken, nadat ze met school zijn gestopt, of zelfs helemaal niet zijn begonnen. De komende tijd proberen we de juiste papieren te verzamelen, zoals identiteitspapieren e.d. Ook kijken we wat er meer nodig is, zoals schoolspullen. Het mooie van het ‘second chance’ programma is dat het gratis te volgen is! Maar dan zijn er nog wel schoolspullen nodig en vervoer naar school en weer terug, wat de meeste kinderen (families) niet kunnen betalen.

We willen helpen
Wij willen gaan opstaan voor deze kinderen! Wij willen kijken wat nodig is en wellicht zover gaan dat het programma in het dorp zelf zou kunnen worden opgestart. Maar daar gaan nog een paar gesprekken overheen en ook moeten er voldoende kinderen zijn om dat te kunnen realiseren. Ons doel met dit project is om kinderen uit Rontău, die nu niet naar school gaan, te helpen om toch naar school te gaan en dit af te maken.

Als ik spreek over ‘we’, dan bedoel ik dat ik hierin mag samen werken met een plaatselijke stichting wat geleidt wordt door een Amerikaan. Ik zal vooralsnog een aantal uren per week hier mee bezig zijn, naast uiteraard de visie realiseren voor het jongerencentrum in Oradea.

We zijn nog bezig met alles op een rijtje te zetten, wat betreft kosten e.d. Mocht dit duidelijker worden, dan plaats ik zeker weer een update! Maar wellicht wilt u gaan nadenken of u dit zou willen ondersteunen?

Later meer. Alvast hartelijk bedankt!

Update augustus 2015

Update september 2015